Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. ING wil Commerzbank overnemen, maar Commerzbank houdt gesprekken af

ING is naar verluidt geïnteresseerd in een overname van Commerzbank. Het Duitse zakenblad Manager Magazin meldt op basis van ingewijden dat ING-topman Ralph Hamers zijn Duitse branchegenoot en de Duitse overheid heeft gevraagd om hiervoor onderhandelingen te kunnen starten, maar Commerzbank zou dat hebben geweigerd.

Commerzbank is al in gesprek met Deutsche Bank over een mogelijke fusie. ING en Commerzbank wilden tegenover Manager Magazin niet reageren.

2. TomTom groeit door autodiensten, ASML boert goed met modernste chipmachines

Twee aansprekende beursgenoteerde bedrijven trapten woensdag af met de bedrijfscijfers voor het eerste kwartaal van 2019. Wat TomTom betreft komt de groei uit levering van navigatiediensten aan de auto-industrie. Chipmachinefabrikant ASML haalt hoge winstmarges met de verkoop van zijn ultramoderne EUV-machines, wat ook laat zien hoe belangrijk intellectueel eigendom is.

ASML krijgt dezer dagen veel aandacht vanwege een roof van bedrijfsgeheimen, maar het bedrijf ontkent zelf dat er sprake is van Chinese staatsspionage. CEO Peter Wennink vermoedt dat Samsung de boosdoener is.

3. Investeringen in eigen series kosten Netflix miljarden

En ook streamingdienst Netflix gaf dinsdagavond de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar vrij. Netflix kreeg er wereldwijd 9,6 miljoen abonnees bij, waardoor het totaal op 149 miljoen uitkwam. Maar voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een groei van 'slechts' 5 miljoen abonnees, minder dan analisten hadden verwacht. Bovendien denkt het bedrijf dit jaar 3,5 miljard dollar te verbranden aan investeringen in onder meer nieuwe series. Netflix moet dan ook flink lenen om deze investeringen te kunnen financieren.

4. Eén cent per liter meer betalen bij Shell om CO2-neutraal te tanken

Vanaf vandaag kan het. Energiereus Shell biedt automobilisten in Nederland bij tankstations de mogelijkheid om 1 cent per liter benzine, diesel of LPG meer te betalen om CO2-neutraal te rijden. Shell investeert je cent in compensatiemaatregelen voor CO2-uitstoot. Tank je V-Power, dan zit de CO2-compensatie al in de prijs inbegrepen. Bij het airmiles-programma Miles & Me kun je CO2-compensatie als optie aanvinken. Shell stopt de opbrengst onder meer in projecten voor de aanplant van bomen.

5. Nederland verbruikt minder energie en steenkool

Nederland heeft in 2018 3.100 petajoule (1.000.000.000.000 kilojoule) energie verbruikt, ongeveer 50 petajoule minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de sluiting van kolencentrales, zoals afgesproken in het Energieakkoord, daalde het aandeel steenkool naar 11 procent. De drie fossiele brandstoffen steenkool, aardgas en aardolie waren in 2018 samen nog wel goed voor 90 procent van het energieverbruik.

In 2016 in 2017 werd de verminderde productie van steenkool nog gecompenseerd met binnenlands aardgas voor het opwekken van elektriciteit, maar daar is een einde aangekomen met het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. De inkoop van elektriciteit steeg van 3 naar 7 procent en Nederland voerde vorig jaar voor het eerst meer aardgas in dan dat het uitvoerde.

6. SER adviseert: geen Nexit, anders komt Nederland in grote problemen

Nederland heeft een sterke en hechte Europese Unie nodig om grote problemen als klimaatverandering, migratie en digitalisering aan te kunnen pakken. Ons land zelf is daarvoor te klein, zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een nieuw advies.

Goede samenwerking zou ervoor zorgen dat de EU sterker staat in de krachtmeting met andere sterke economieën zoals China en de VS. Ook zou het ervoor zorgen dat de levensomstandigheden, werkgelegenheid, productiviteit en inkomens in de EU verbeteren. "Dit advies laat zien dat er méér motieven zijn dan alleen economische, om binnen Europa samen te werken", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

7. Tempo van verduurzaming woonwijken moet flink omhoog

Een grote samenwerking op de arbeidsmarkt moet de verduurzaming van woonwijken een impuls geven. Meer dan twintig landelijke partijen uit bedrijfsleven, overheid, onderwijs en vakbonden tekenen hierover woensdag een intentieverklaring bij de SER.

De bedrijven moeten nu al hard zoeken naar personeel en willen daar met onder meer baan- en werkgaranties verandering in brengen, om zo sneller woningen te verbouwen. "Het tempo moet omhoog'', zegt een woordvoerder van de SER. Het kabinet wil jaarlijks 50.000 woningen te verduurzamen, maar dat moet naar 200.000 om in 2050 alle woningen duurzaam te hebben.

8. Vrouwelijke oprichters van startups houden MeToo-lijst bij van investeerders

"Jij bent natuurlijk van het pitchen en het podium, maar wie kijkt er naar de data?" Het zijn opmerkingen die vrouwelijke oprichters van startups regelmatig horen van investeerders. Daarom startte Eline Leijten, oprichter van Plugify, een boekingsplatform voor artiesten, een lijst waar de seksistische mannen anoniem op komen te staan.

Ze hoopt dat de lijst zal leiden tot een debat over verbinding tussen mannen en vrouwen, schrijft het Financieele Dagblad. Tot nu toe staan er 29 meldingen op de lijst.

9. Hema stapt in private lease: 'Heel onlogisch'

Naast rompertjes en paaseitjes verkocht Hema al een paar jaar verzekeringen, maar vanaf vandaag kun je er ook een privé-leaseauto aanschaffen. Hema zelf vindt dat een heel logische stap, de markt voor private lease groeit immers.

Maar RTL Z schrijft dat niet iedereen het daarmee eens is. Retaildeskundige Cor Molenaar zegt tegen de zender het "heel vreemd" te vinden. "Dit past totaal niet bij wat ze verder doen en staat echt heel, heel ver van Hema af. Het lijkt hiermee alsof ze naarstig op zoek zijn naar andere inkomsten."

10. Stint kan volgend jaar de weg weer op 

De stint kan voor het volgende schooljaar weer de weg op. De Tweede Kamer gaat akkoord met de aanpassingen van de elektrische bolderkar die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft voorgesteld.

De nieuwe regels komen er na het dodelijk ongeval met de stint vorig jaar september in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. De bolderkar mag sinds oktober niet meer de weg op, omdat die niet veilig is. Veel kinderopvangorganisaties, die de stint gebruikten om kinderen te vervoeren, kwamen daardoor in de problemen. De oorzaak van het ongeval in Oss is nog niet duidelijk.

11. Geen papieren kranten en tijdschriften meer bij vluchten KLM

Ga je deze zomer met KLM op vakantie? Dan zul je zelf je leesvoer mee moeten nemen, KLM stopt namelijk met het aanbieden van kranten en tijdschriften aan boord. Dat schrijft De Telegraaf. Volgens KLM lezen klanten liever nieuws op hun eigen telefoon. Omdat er de komende jaren op steeds meer vluchten wifi komt, worden de papieren kranten dus overbodig.

12. Ajax verbijstert voetbalwereld met overwinning op Juventus

Is de renaissance van het Nederlandse voetbal dan werkelijk daar? Ajax stuntte dinsdagavond in Turijn met een 2-1 overwinning op de Italiaanse grootmacht Juventus, en troefde daarmee ook voetbalgod Cristiano Ronaldo af. Ajax is nu door naar de halve finale van de Champions League en heeft, na de eerdere overwinning op Real Madrid, een reputatie opgebouwd als 'giant killer'.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

View this post on Instagram

In een off-grid tiny house krijg je nooit meer een energierekening, maar is dat voldoende om snel miljonair te worden? · Een tiny house is een kleine, volwaardige woning van maximaal 50 vierkante meter. Het is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. De bewoners willen het milieu zo min mogelijk belasten. · Je kunt er zelfs voor kiezen om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen en water te zuiveren. Dan ben je volledig onafhankelijk en kun je de woning overal neerzetten waar je wilt. Dat betekent ook dat je nooit meer een energierekening ontvangt. · Klinkt aantrekkelijk, maar daarvoor moet je wel behoorlijk wat geld investeren. Voor zonnepanelen, een accu en een warmtepomp ben je 10.000 tot 20.000 euro kwijt, blijkt uit een rondgang van @businessinsidernl onder experts. En een waterfiltersysteem kost nog eens 1.500 tot 2.000 euro. · Heb je dat ervoor over, dan bespaar je jaarlijks ongeveer 1.600 euro op de vaste lasten. Daarmee kom je er niet als je miljonairsambities hebt. Zie de link in de bio voor de volledige berekening. · "Als je alleen voor het geld heel klein gaat wonen, dan hou je het niet vol", zegt @marjolein_in_het_klein, die al sinds 2016 in een tiny house woont in Alkmaar. "Als je graag dichtbij de natuur woont, het milieu zo min mogelijk wil belasten en eenvoudig leeft, is het een prima keus." · 📷 door @ftruebag/EPA · #tinyhouse #tinyhome #tinyliving #tinyhousemovement #homeiswhereyouparkit #tinyhouseliving #tinyhouselife #marjoleininhetklein #miljonair #kleinwonen #tinyhouseonwheels #minimalism #minimalisme #offgrid #offgridlife #tinyhousenederland #duurzaamheid #duurzaam #milieu

A post shared by Business Insider Nederland (@businessinsidernl) on